Mărturie Unul dintre liderii protestatarilor egipteni, Ahmed Naguib, a povestit pentru „Adevărul“ cum a ajuns purtătorul de cuvânt al „tinerilor din Piaţa Tahrir“. În zilele de foc, Ahmed îi ajuta pe cei de la BBC de dimineaţă până la prânz, apoi manifesta în Tahrir până seara şi apoi, toată noaptea, păzea cartierul împreună cu vecinii.
Corespondenţă din SUA
Douăzeci şi patru de ani le-a luat românilor să scape de Ceauşescu. Egiptenii au avut nevoie de trei ani în plus ca să-l scoată la pensie forţat pe Mubarak. Ambele revoluţii au depins la un moment dat de un număr relativ mic de tineri care au reuşit să-şi învingă frica faţă de un tiran sub stăpânirea căruia îşi trăiseră, până atunci, întreaga viaţă. În cazul Egiptului, nicio schimbare nu ar fi fost posibilă fără determinarea câtorva mii de tineri protestatari care s-au încăpăţânat să rămână zi şi noapte, vreme de aproape trei săptămâni, în Piaţa Tahrir din centrul Cairo, în ciuda numeroaselor dezinformări, ameninţări şi atacuri armate cu care au fost nevoiţi să se confrunte. Unul dintre liderii manifestanţilor, Ahmed Naguib, a povestit pentru „Adevărul" cum a ajuns purtătorul de cuvânt al „tinerilor din Tahrir" şi una dintre cele mai cunoscute feţe ale revoluţiei egiptene. Ahmed are 33 de ani şi lucrează pentru un ONG care promovează schimburi educaţionale între Statele Unite şi Orientul Mijlociu.
Citiţi şi:
Studenţii egipteni cer demisia rectorilor
Din Bucureşti în Piaţa Tahrir
Acum 12 ani, la sugestia unui prieten român, a participat la o conferinţă organizată de către Universitatea Americană din Bulgaria, unde a cunoscut-o pe Miglena, o studentă bulgăroaică. Vara următoare, Ahmed a revenit în Europa de Est, de data aceasta însă în Bucureşti, unde Miglena făcea practică la sediul regional al unei multinaţionale. Cei doi tineri s-au căsătorit pe 23 iulie, o zi