Aproape 99% din consumul intern este acoperit de producţia fabricilor din România
Contribuţia la Bugetul de Stat a crescut la 270 mil. euro, deşi piaţa a scăzut în 2010
Piaţa berii este sectorul care păstrează cel mai mult din ceea ce produce în ţară, fiind catalogat de Asociaţia Berarii României drept cel mai patriotic sector economic din România. Aproximativ 99% din necesarul de consum al românilor este acoperit de berea produsă în România. "Berea este cel mai patriotic sector de producţie din România. Necesarul ţării este acoperit de producţia fabricilor locale, importul de bere fiind unul nesemnificativ. 2010 a fost un an dificil, totuşi contribuţiile industriei noastre la Bugetul de Stat au crescut la 270 de milioane de euro", a declarat Jan Derck van Karnebeek, preşedintele Asociaţiei Berarii României. În 2010 contribuţiile pieţei de bere au crescut cu 7 milioane de euro, de la 263 milioane de euro, în 2009, la 270 de milioane de euro în 2010, cea mai mare pondere fiind deţinută de accize şi TVA.
Acesta şi-a mai motivat afirmaţiile şi prin faptul că deşi companiile care deţin fabricile sunt multinaţionale, tot ceea ce ţine de industrie se întâmplă la nivel local. "Deşi vorbim despre multinaţionale când ne referim la companiile din piaţa de bere din România, trebuie ştiut că berea este produsă în România şi nu avem nevoie de importuri pentru a face faţă consumului. Berea este produsă în fabricile locale, nu în alte fabrici, cu angajaţi români şi cu ingrediente româneşti", a explicat Van Karnebeek.
Anul trecut s-au închis 3 fabrici de bere în România, companiile de profil având, în prezent, un total de 10 unităţi de producţie localizate în Ploieşti, Constanţa, Craiova, Miercurea Ciuc, Târgu Mureş, Sebeş, Pantelimon, Timişoara, Buzău şi Braşov.
În România, 94.600 de locuri de muncă vizează direct sau indirect piaţa de bere, dint