Ezitările autorităţilor de la Bucureşti şi Sofia în privinţa sprijinului acordat coaliţiei anti-Gaddafi au luat sfârşit, după cele două guverne au anunţat că vor participa la misiunile de patrulare din Marea Mediterană cu câte o fregată. Deşi riscau să ajungă la fier vechi dacă nu erau cumpărate, cele două nave reprezintă acum "mândria" forţelor navale din cele două state şi ar urma să participe la impunerea embargoului asupra livrărilor de armament către Libia.
Mai întâi România, în urma unei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), a făcut anunţul, marţi. Miercuri, a fost urmată de Bulgaria. Anunţurile de sprijinire a misiunii "Odyssey Dawn" survin angajării mai multor state partenere NATO ale României şi Bulgaria (SUA, Franţa, Marea Britanie, Canada, Italia, Belgia, Spania etc) în operaţiuni contra trupelor regimului Gaddafi.
Până la momentul în care cele două state est-europene au făcut public sprijinul lor, coaliţia efectuase deja 336 de zboruri operative şi 108 de bombardamente aeriene şi a lansat cel puţin 288 rachete Tomahawk. Bombardamentele intense au anihilat, practic, orice capacităţi de ripostă antiaeriană a Libiei, dar atacurile continuau pentru a împiedica atacarea rebelilor libieni.
Fregata bulgarilor va ajunge mai repede în Libia
Fregata Bulgariei, "Drazki" ("Îndrăzneţ"), ar putea ajunge în dreptul Libiei în doar 8 zile, faţă de intervalul de 30 de zile necesar celei a Marinei Române "Regele Ferdinand", a estimat Ministerul Apărării de la Sofia. Preşedintele Traian Băsescu este cel care a avansat termenul, după întrunirea CSAT, iar Ministerul Apărării a precizat că nava nu dispune de armament şi echipamente care ar putea fi folosite în operaţiunea din Marea Mediterană.
Indiferent de încetarea sau nu a atacurilor aeriene ale coaliţiei anti-Gaddafi, nava românească "Regele Ferdinand" ar trebui să fie în