Cel mai mare exportator mondial de flori a exportat cu precãdere în SUA, Marea Britanie şi Germania. Dacã e adevãrat ca nivelul de trai al unui popor, se cunoaşte dupã numãrul de flori vândute, atunci olandezii sunt în top.
Cel mai mare exportator mondial de flori, a exportat anul trecut 3,6 miliarde de bulbi de flori. Mai exact cu douã procente mai mult comparative cu 2009.
În pofida creşterii vânzãrilor, încasãrile s-au diminuat cu şase procente, pânã la 313 miliarde de euro.
Principala piaţã pentru export e reprezentatã de Statele Unite. Aici au mers anul trecut 800 de milioane de bulbi, adicã o cincime din florile exportate de Olanda.
Alte douã ţãri din Uniunea Europeanã primesc 60 la sutã din exporturile de flori olandeze. Este vorba despre Germania şi Marea Britanie.
Cele mai exportate flori nu au fost nici panseluţele nici trandafirii. Biroul central de statistică din Olanda a precizat că jumătate din florile exportate anul trecut au fost lalele, urmate de gladiole, narcise şi zambile.
Români se inspirã din tradiţia olandezã şi încep sa accese fonduri europene pentru deschiderea serelor. Tot mai multi tineri care trãiesc la ţarã au devenit fermieri cu sprijinul Uniunii Europene. Statisticile arata cã peste 2.700 de fermieri, care au sub 40 de ani, au primit deja pânã la 25.000 de euro de la Uniunea Europeanã pentru crearea de noi afaceri în agriculturã.
Cele mai rentabile afaceri la sat sunt apicultura şi plantaţiile de flori.
Sprijinul nerambursabil acordat unui fermier cu vârsta de pânã în 40 de ani, este de minimum 10.000 de euro şi de maximum 25.000 de euro.
Pe de altã parte criza financiarã a ofilit afacerile florarilor, reducând dramatic volumul acestora.
Anul trecut nivelul vânzãrilor a coborât aproape cu jumãtate comparativ cu cel înregistrat anul trecut şi cu peste 400% faţã de nivelul