În contextul tragediei din Japonia autorităţile de la Bucureşti vor să întărească securitatea energetica şi nucleară. Aceasta ar trebuie devină o prioritate a Serviciului Român de Informaţii a declarat preşedintele Traian Băsescu la Bilanţul SRI pentru 2010. Totodată, potrivit şefului Serviciului Român de Informaţii, George Maior riscurile internaţionale privind insecuritatea energetică ar putea creşte în această perioadă.
Asigurarea unei securităţi energetice în plan naţional este una dintre provocările SRI pentru 2011. Securitatea energetică prezintă două aspecte. Primul siguranţa alimentării în condiţiile în care resursele devin din ce în ce mai scumpe în contextul crizei. Conflictele din Libia au ridicat preţul tiţeiului cu 2,3 procente.
De altfel, în timpul războiului dintre cele două tabere din Libia, Gaddafi şi rebelii, preţul petrolului a atins cel mai înalt nivel din ultimii doi ani, într-o singură lună. Şeful Serviciului Român de Informaţii, George Maior spune că riscurile internaţionale privind insecuritatea energetică ar putea creşte şi mai mult în această perioadă.
"În 2011, România se va confrunta atât cu riscuri şi vulnerabilităţi interne, generate de corupţie, economie subterană, contrabandă şi crimă organizată, cât şi cu menţinerea sau chiar creşterea unor riscuri internaţionale - de la spionaj la insecuritate energetică" spune şeful Serviciului Român de Informaţii, George Maior.
Pe de altă parte, E.ON România susţine că mărirea preţului petrolului în urma situaţiei din plan extern va avea ca efect scumpirea gazelor din import în următoarele 6-9 luni. Preţul petrolului a urcat cu peste 20% de la începutul acestui an şi a trecut de 115 dolari/baril, iar problemele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord ar putea menţine acestă tendinţă în viitorul apropiat.
România îşi asigură din producţia proprie circa 80% din con