Cum sprijina Banca Mondiala Proiectul Reformei Sistemului Judiciar in Romania? Care sunt domeniile prioritare si pe ce trebuie sa se concetreze Romania? Ce s-a facut si ce mai este de facut? Avocatul in cadrul Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare - Banca Mondiala, divizia Europa, Asia Centrala, Orientul Mijlociu si Africa de Nord, Ruxandra Costache, a discutat online despre proiectul reformei sistemului judiciar in Romania, unde a ajuns, care sunt urmatorii pasi, ce mai este de facut.
Proiectul Reforma Sistemului Judiciar este parte din Portofoliul de 13 proiecte active finantat de Banca Mondiala in Romania. Reforma Sistemului Judiciar, cu o valoare aproximativa de 110 de milioane de euro, urmareste sa sprijine Guvernul Romaniei in cresterea eficientei instantelor romanesti si sa imbunatateasca sistemul judiciar, rezultand intr-o reducere a coruptiei si un act de justitie mai transparent.
Sprijinul prin acest proiect este oferit pentru:
(i) modernizarea infrastructurii unor cladiri de instante judecatoresti si automatizarea lor; (ii) reforma administratiei instantelor; (iii) sprijin informatic pentru instante ¬ mai precis designul si implementarea unui sistem de gestionare a resurselor pentru intregul sistem judiciar si (iv) dezvoltare institutionala pentru cele mai importante institutii din sistemul judiciar: Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul National al Magistraturii, Scoala Nationala de Grefieri si Inalta Curte de Casatie si Justitie, Ministerul Justitiei.
Reabilitarea infrastructurii instantelor reparatii fizice pentru 20 de cladiri ale instantelor prioritare;Consolidarea capacitatii administrative a instantelor un program pentru reducerea intarzierilor cazurilor din instanta, pentru crearea unui cadru de gestionare economica a instantelor si pentru optimizarea proceselor operationale ale instantel