De serviciile paleative la domiciliu pot beneficia bolnavii de cancer şi cei care au suferit un accident vascular cerebral. Centrul de îngrijiri paleative din Alba Iulia se adresează persoanelor pentru care vindecarea nu mai este posibilă, dar care au dreptul la alinarea suferinţei fizice şi psihice prin servicii specializate.
Persoanele afectate de cancer, în stadii terminale, sau de boli incurabile, cu prognostic limitat au nevoie de îngrijiri paleative, care includ controlul durerii şi al simptomelor, şi asigură suportul psihologic şi social al pacientului şi familiei. Numai că în spitalele de stat situaţia este alta. Practic pacienţii aflaţi „pe ultima sută de metri" sunt internaţi în aceleaşi saloane cu bolnavii cu cancere în stadii incipiente, perfect tratabile.
„Pacienţii nu realizează că există mai multe stadii în care se poate diagnostica boala, vorbesc între ei şi se alarmează. Ce psihic va avea o pacientă cu cancer de sân, să zicem, depistatla timp, dacă stă lângă o femeie aflată în stadii terminale, care suferă mult? Pacienţii în stare terminal se simt mai bine acasă, există practice o coordonare mai bună a îngrijirii lor", a explicat Adriana Lupean, asistentă-şefă a secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba-Iulia, care a deschis primul centru privat de îngrijiri paleative la domiciliu din Alba.
Secţia de oncologie, sursă de epuizare psihică
Maria David din Alba Iulia, este doar unul din pacienţii diagnosticaţi cu cancer care au apelat la ajutorul specialiştilor de la Centrul Paliaserv ex din Alba Iulia. Se luptă cu această boală nemiloasă de 6 ani.
„Îngrijirea paleativă la domiciliu nici nu se poate compara cu internarea în spital, atmosfera e alta. Atmosfera din spital mai mult te deprimă, pacienţii vorbesc numai despre gravitatea bolii, unii mor pe patul de spital, în salon cu a