Coaliţia occidentală care atacă obiectivele militare ale dictatorului libian Muammar Gadhafi se confruntă cu probleme interne, atitudinea Franţei, care încearcă să îşi asume rolul principal, deranjându-i pe britanici şi pe americani. În plus, şi faptul că statele arabe întârzie să se implice în acţiunile militare tensionează situaţia.
Încercările Franţei de a ocupa rolul central în cadrul operaţiunilor militare din Libia în locul NATO au creat tensiuni în interiorul coaliţiei internaţionale, scrie Financial Times. "Sunt tensiuni între Statele Unite şi Marea Britanie pe de-o parte şi Franţa de cealaltă parte", a declarat un oficial occidental.
În plus oficialul a adăugat că ţările din NATO preferau ca operaţiunile să se desfăşoare sub responsabilitatea alianţei nord-atlantice.
"Franţa a blocat din senin totul, am fost surprinşi. Preşedintele Sarkozy a vrut să anunţe atacurile exact în momentul în care ieşea de la întâlnirea NATO de la Paris", a spus diplomatul occidental.
O altă controversă care îl înconjoară pe preşedintele francez este că, în condiţiile în care Parisul a fost prima capitală importantă ce a recunoscut guvernul format din liderii rebelilor, o întâlnire a lui Sarkozy cu reprezentanţii acestora a fost aranjată de Bernard-Henry Levy, un filosof cu înclinaţii de stânga şi o celebritate media, şi nu prin intermediul canalelor oficiale. Levy i-a cerut lui Sarkozy să intervină în conflictul libian şi deşi nu deţine o poziţie oficială în executivul de la Paris, a fost primul care a anunţat că Franţa ia în considerare atacuri aeriene în Libia.
Ministrul italian de externe Franco Frattini a cerut la rândul său ca operaţiunile din Libia să treacă sub comanda NATO, sugerând că atacurile nu sunt coordonate. "Cred că este momentul pentru o abordare coordonată de NATO decât de o coaliţie de voluntari", a spus Franco Frattini. @N