FinFin Gastronomie este una dintre surprizele pe care o vor avea vizitatorii expoziţiei Zilele Vinul.ro, eveniment ce se va desfăşura în zilele de 1 şi 2 aprilie, la Constanţa. Importator direct al produselor Bizac, FinFin Gastronomie va aduce un plus de rafinament evenimentului, prin prezentarea produselor de calitate aduse din Franţa: foie gras, dulceaţă de ceapă şi pulpe de raţă confiate. Preparate care îşi vor găsi, cu siguranţă, asocierea printre vinurile care vor putea fi degustate la Zilele Vinul.ro de la Restaurantul Cafe Cafe din cadrul Hotelului Cherica.
Foie gras are o istorie veche de peste 4.500 de ani, iar Franţa are principalul merit la apariţia şi creşterea popularităţii acestui produs. Prima reţetă de preparare cunoscută se foloseşte şi acum: într-un vas de pământ acoperit, la foc mic, la cuptor. În Franţa, 80% dintre consumatorii de foie gras îl mănâncă rece. Poate fi aromat cu condimente din aria de gusturi complementare ficatului, precum cimbru, busuioc, coriandru, nucşoară sau ienibahar. Bucătarii profesionişti adaugă de fiecare dată alcooluri parfumate - porto, cognac sau armagnac - şi îl servesc în farfurii încălzite, de obicei la debutul mesei, când papilele gustative sunt foarte receptive. Pentru a savura întreaga paletă de miresme subtile pe care foie gras o oferă, specialiştii recomandă că, înainte de a fi gustat, să fie lăsat la temperatura camerei cam 10-20 minute. Sfatul specialiştilor este ca în alegerea vinului să ţineţi mai degrabă cont de condimentele şi celelalte ingrediente folosite pentru prepararea ficatului, pentru că adeseori foie gras împrumută din gustul lor. Permisiv, foie gras-ul poate fi consumat şi alături de un vin roşu subtil, însă combinaţia cu un vin dulce de Sauternes este considerată desăvârşită.
La Zilele Vinul.ro, degustarea de foie gras va fi asortată cu trei vinuri româneşti: Busuoiaca de Bohot