Sportivul Gheorghe Corangă a fost înlăturat din lumea sportului fiind considerat „duşman al poporului”. Drama lui a început în vremurile tulburi de după 1952, când autorităţile comuniste făceau eforturi pentru a lichida orice urmă de rezistenţă.
CITEŞTE ŞI: Preot gălăţean persecutat de Securitate: „Te forţau să te dezici de familie şi să-ţi faci mama curvă”
Mărturii din temniţele iadului: "Ne puneau să mâncăm fecale, dormeam pe jos, ne băteau la tălpi până leşinam"
Calvarul gălăţeanului Gheorghe Corangă, în prezent în vârstă de 75 de ani, a început în anul 1952. La momentul arestării avea 16 ani şi era elev la Liceul de Navigaţie din Constanţa. A fost arestat de Securitate pentru că făcea parte din OSAC (Organizaţia Subversivă Anti -Comunistă).
„Nu mai pleci viu!”
Au urmat clipe groaznice. A fost considerat „duşman al poporului” şi a fost ţinut în beciurile Securităţii, fiind anchetat zi şi noapte. „Aniversarea celor 17 ani am făcut-o în temniţă. Am fost bătut tot timpul de paznicii care mă scoteau la anchete de câteva ori pe zi, cerându-mi informaţii despre cei care făceau parte din organizaţie. Ofiţerii anchetatori mă băteau şi mă ameninţau că acolo îmi vor putrezi oasele, iar neamul meu va fi deportat în Siberia”, povesteşte fostul deţinut politic.
Securiştii au organizat ritualuri demenţiale pentru distrugerea victimelor. „În iarna acelui an, când a fost o iarnă cumplită, celula nu avea încălzire, iar pe pat era o singură pătură subţire. Eram dus la baie, unde în 10 minute trebuia să mă spăl pe corp, să-mi spăl cămaşa, pantalonii, batista, ciorapii, pe care le puneam ude pe mine. Dacă nu mă încadram în cele 10 minute, baia se încheia cu o bătaie cruntă. Mă loveau cu bocancii care aveau tălpi de lemn şi ţinte”, spune fostul sportiv.
După moartea lui Stalin, au fost eliberaţi din celulule sec