Alteţei Sale Regale Principesa Margareta îi plac sarmalele în foi de viţă şi mâncarea italiană. În Familia Regală, la masă se respectă un ritual simplu, învăţat de la Regina Elena, bunica Principesei. Sursa: GRIFFON & SWANS
Principesa Margareta, autoarea "Cărţii Regale de Bucate", vorbeşte pentru "Evenimentul zilei" despre mâncărurile care se gătesc în bucătăria regală şi cu ce sunt serviţi oaspeţii Palatului Eli sabeta.
EVZ: Cum aţi descoperit pasiunea pentru gastronomie?
Alteţa Sa Regală Principesa Margareta: E o pasiune mai veche. Primele experienţe culinare de care îmi amintesc sunt din adolescenţă când, la Versoix, pregăteam salate pentru întreaga familie. Îmi place mult să gătesc, să experimentez mâncăruri puţin ciudate sau complicate. Gătitul este o activitate care mă inspiră şi mă relaxează în acelaşi timp.
Care sunt felurile de mâncare pe care le serveşte Familia Regală a României la prânz?
Atunci când nu avem invitaţi, prânzul are o durată scurtă. Nu stăm cu orele la masă şi de cele mai multe ori mâncăm un singur fel. Preparăm mâncare uşoară, sănătoasă, mai mult vegetariană: salată, consome şi uneori peşte la grătar. Eu şi Principele mâncam cât mai multe fructe şi legume proaspete şi am renunţat la grăsimi, prăjeli şi la zahăr.
Care este ritualul cinei în Familia Regală a României?
Pentru toate mesele zilei există un ritual simplu, pe care l-am luat ca exemplu de la bunica mea, Regina Elena. Ceea ce este important este respectarea unor norme de politeţe, de bune maniere. Nu ne place ca acest ritual să fie artificial şi formal, ci relaxant şi prietenos.
Care este felul de mâncarea preferat de Alteţa Voastră Regală şi care este povestea acestuia?
Nu am un fel preferat de mâncare. Îmi place mâncarea italiană, care este mult mai naturală şi uşor de pregătit. Dintre mâncărurile tradi