Instabilitatea politică de la Lisabona întăreşte speculaţiile potrivit cărora Portugalia va apela la un împrumut de urgenţă. Irlanda este cea mai afectată de situaţia din Portugalia. Ieri, costurile de împrumut ale guvernelor irlandez şi portughez au atins noi recorduri.
Dobânzile cerute de investitori pentru a cumpăra obligaţiuni guvernamentale portugheze şi irlandeze au atins ieri noi recorduri, în aşteptarea votului parlamentului asupra noului buget de austeritate înainat de Guvern.
Riscul ca problemele Portugaliei să se extindă în întreaga zonă euro, afectând în special statele periferice, este unul iminent, cred analiştii. Ieri, randamentele pentru obligaţiunile portugheze scadente la zece ani s-au ridicat la un nivel de 7,81%, iar cele pentru obligaţiuni irlandeze au depăşit, pentru prima dată, pragul de 10%.
Criza politică agravează situaţia
Instabilitatea politică a statului îi nelinişteşte pe investitori, iar analiştii cred că astfel Portugalia a mai făcut încă un pas spre un împrumut de urgenţă din partea Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional (FMI). Luna viitoare, Portugalia trebuie să achite datorii în valoare de 4,23 miliarde de euro. Situaţia este cu atât mai delicată cu cât premierul José Socrates a anunţat că, în cazul în care bugetul nu este votat, va demisiona din funcţia pe care o deţine, ceea ce ar duce la declanşarea alegerilor anticipate.
Întregul proces ar putea dura până la două luni, iar imaginea Portugaliei pe pieţele internaţionale, esenţială pentru redobândirea încrederii investitorilor, va fi grav afectată. Mişcarea nu ar mai reprezenta însă o surpriză pentru nimeni. Încă din noiembrie, atunci când Irlanda a apelat la FMI şi UE pentru a evita colapsul, Fernando Teixeira dos Santos, ministrul portughez de Finanţe, a avertizat că ţara ar putea fi nevoită să recurgă la un ast