Reprezentanţii Nuclearelectrica spun că proiectul robust gândit şi amplasamentul centralei nucleare de la Cernavodă asigură securitate nucleară.
În cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţii Nuclearelectrica au spus că nu trebuie să ne îngrijorăm că la Cernavodă avem probleme de securitate nucleară. Marian Şerban „În ultimii ani, mai multe comisii internaţionale au făcut verificări, iar rezultatul a fost acela că industria nucleară din Dobrogea este una de vârf. După ultimul accident nuclear de la Fukushima, am făcut mai multe verificări, iar rezultatele au fost excelente", a precizat Marian Şerban, directorul centralei de la Cernavodă.
Cum reacţionează România în caz de catastrofă nucleară
Specialiştii români au analizat cum ar reacţiona în cazul unui eventual accident nuclear la Cernavodă după ce s-au produs evenimentele din Japonia.
Dan Bîgu
„Amplasamentul centralei de la Fukushima, care are şase reactoare nucleare, a pierdut alimentarea cu energie electrică. Acest lucru a avut drept consecinţă pierderea capacităţii de răcire a reactoarelor 1, 2 şi 3, care erau în funcţiune înainte de cutremur. Totodată, centrala de la Fukushima a piedut şi capacitatea de a răci combustibilul rulat în toate cele şase reactoare. Ulterior s-au produs mai multe reacţii chimice care au produs explozii. Ne-am gândit dacă noi suntem în stare să reacţionăm în caz de accident nuclear şi am ajuns la concluzia că avem capacitatea de a evita catastrofa nucleară. Proiectul robust de la Cernavodă beneficiază de capacitatea de a asigura răcirea combustibilului pentru un număr considerabil de ore prin circulaţia naturală, nefiind necesară o alimentare cu energie electrică. Proiectul de la Fukushima nu permite acest lucru", a dat lămuriri Dan Bîgu, director de producţie.
Suntem feriţi de tsunami Ionel Bucur
Un alt aspect favorabil nouă este amplas