Câţiva tineri cineaşti sibieni au câştigat premiul publicului la Festivalul Gyerekszem din Budapesta. Intitulat „O poveste de acasă", filmul poartă amprenta a 11 copii din clasele primare, care au trecut prin toate fazele de producţie ale unui film de animaţie. Întreg proiectul a luat fiinţă în cadrul Astra Film Junior 2010, în cadrul atelierelor de film de animaţie. Astra Film Junior a avut loc anul trecut, în septembrie, la Sibiu.
Participanţii au fost coordonaţi de artista franceză Iulia Varga, care are experienţă în organizarea de ateliere de filme de animaţie în Paris. Fiecare copil a creat câte unul sau două personaje inedite, cu ajutorul unor materiale reciclabile din menaj: Mireasa, Ruki marţianul, Gogobella şi Bveorteca, Brânză Man, Bali şi Rikki, Iari, Animen, Mini, Grăsana, Rulota cu etaj, Robo-căpşu-vaca şi Dragonul. Povestea imaginată de copii este simplă, dar spune multe despre cum văd ei lumea oamenilor mari: Mireasa şi marţianul Ruki plănuiesc să se căsătorească, însă intervine Gogobella, personajul negativ, care ţese intrigi pentru a-i despărţi. Prietenii Miresei o ajută pe aceasta să descopere adevărul. Ca în basme, sfârşitul aduce dreptatea, iar Gogobella este mâncată de balena Bali. Mireasa şi Ruki se căsătoresc şi îşi promit că „nu îşi vor pierde capul".
Unicat în România
Astra Film Junior este un proiect unicat în România. Proiectul-pilot, de anul trecut, promite să fie continuat şi în 2010, în cadrul Astra Film. „Faptul că filmul «O poveste de acasă» a fost ales la un festival în competiţie este pentru noi o confirmare a calităţii atelierului şi a creativităţii copiilor, dar, totodată, ne dă încredere să demarăm şi pe viitor alte proiecte îndrăzneţe şi inovatoare în domeniului filmului şi al educaţiei prin imagine. De altfel, atelierul nu este primul program adresat copiilor organizat de Astra Film", mărturiseşte Dumitru Bu