Deşi mai multe firme din zona afectată de cutremur şi-au reluat activitatea şi situaţia centralei nucleare Fukushima pare să fie sub control, japonezii se confruntă în continuare cu urmările catastrofelor care s-au abătut asupra ţării lor.
„Se zăreşte lumina de la capătul tunelului", a declarat luni prim-ministrul japonez Naoto Kan - şi într-adevăr săptămâna a început pentru ţara sa cu câteva semnale care pot trezi optimismul populaţiei; astfel, firma Nissan a reluat luni activitatea în şase dintre fabricile sale, şi a fost urmată marţi de Toyota şi Mitsubishi Fuso - o fiică a companiei germane Daimler, iar Honda şi Mazda au anunţat reluarea producţiei în cursul săptămânii.
Indexul bursei din Tokio a crescut cu 4,36%, atât pe fondul reluării producţiei cât şi însufleţit de declaraţiile unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume, investitorul american Warren Buffett. Acesta a afirmat că „deşi va dura o vreme până se va reconstrui cea fost distrus, aceasta nu va schimba viitorul economic al Japoniei", adăugând că „dacă aş avea acţiuni japoneze, mai mult ca sigur că nu le-aş vinde din cauza celor petrecute în ultimele zile. Dimpotrivă, aş cumpăra şi altele".
Fukushima fumegă, dar nu arde
Pompierii şi tehnicienii de la centrala nucleară Fukushima au reuşit să branşeze la reţeaua electrică pompele de apă ale tuturor celor şase reactoare, aducând situaţia sub control. Nivelul de radioactivitate din jurul centralei este în continuare ridicat, însă pericolul iminent pare să fi trecut - deşi o parte a barelor de combustibil nuclear se află încă în contact cu aerul şi nu sunt, prin urmare, răcite. În cursul nopţii de luni spre marţi, din reactorul doi au ieşit din nou aburi, însă acesta nu prezintă un pericol conform autorităţilor nipone.
Totodată, guvernul japonez a luat mai multe măsuri în privinţa alimentelor şi a apei din regiune, car