La 12 zile după cutremurul şi tsunamiul din 11 martie, care au declanşat catastrofa nucleară în Japonia, autorităţile au detectat un nivel al radiaţiilor care face ca apa de la robinet să nu mai fie bună de băut. De asemenea, Guvernul nipon impune restricţii alimentare drastice în privinţa multor legume şi a laptelui nefiert.
Corespondentul RFI la Tokyo, Frédéric Charles
Statele Unite au decis să suspende importul de produse lactate, fructe şi legume din Japonia. De partea ei, Franţa cere Comisiei Europene să impună un control sistematic asupra importurilor de produse proaspete japoneze.
În timp ce la centrala nucleară de la Fukushima tehnicienii sunt obligaţi să-şi întrerupă lucrul din cauza nivelului prea mare al radiaţiilor, autorităţile sanitare au descoperit broccoli, spanac şi alte legume cu un nivel de radioactivitate de şase, şapte sau chiar opt ori mai mare decât normele admise.
La anumite legume, nivelul de Cesium este de 160 de ori mai ridicat decât limita normală. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat deja că impactul crizei nucleare asupra produselor agricole japoneze este mai grav decât s-a prevăzut. În plus, din cauza contaminării, autorităţile au interzis folosirea apei de la robinet pentru prepararea hranei bebeluşilor.
Guvernul japonez a interzis de asemenea vânzarea anumitor legume, precum şi a laptelui şi a fructelor produse în regiunea apropiată de centrala de la Fukushima, precum şi la Tokyo.
Statele Unite sunt primele care au suspendat importul de produse lactate şi agricole din Japonia.
La 12 zile după cutremurul şi tsunamiul din 11 martie, care au declanşat catastrofa nucleară în Japonia, autorităţile au detectat un nivel al radiaţiilor care face ca apa de la robinet să nu mai fie bună de băut. De asemenea, Guvernul nipon impune restricţii alimentare drastice în privinţa multor legume şi