Proprietarii tuturor imobilelor cu faţade dărăpănate vor fi somaţi de Primăria Craiova să le repare în termen de un an. Cei care n-o fac ar putea chiar să-şi piardă casele.
Primăria Craiova aşteaptă cu mare interes adoptarea Legii privind măsurile de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor - aşa-numita Lege a faţadelor -, al cărei proiect a fost adoptat de executiv în şedinţa de guvern de duminică seară. Municipalitatea vrea să se folosească de acest act normativ ca să-i forţeze pe proprietari să-şi renoveze măcar faţadele caselor, iar cine n-o face va trebui să plătească.
Credite avantajoase pentru proprietari
Guvernul a aprobat duminică proiectul de lege privind creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, trimiţându-l spre dezbatere şi aprobare, în regim de urgenţă, la Parlamentul României. Necesitatea acestui act normativ era justificată de creşterea numărului accidentelor grave provocate de desprinderea unor bucăţi din faţadele şi învelitorile sau terasele clădirilor, care, din cauza stadiului avansat de degradare, puneau în pericol siguranţa trecătorilor.
În baza actului normativ propus de guvern, proprietarii clădirilor vor fi obligaţi să-şi renoveze pe propria cheltuială faţadele imobilelor. Pentru asta, vor putea primi credite bancare garantate de guvern, prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor, şi cu o dobândă subvenţionată de stat, pe o durată de cel mult cinci ani.
Prin excepţie, autorităţile locale pot suporta din bugetul propriu cheltuielile pentru repararea faţadelor, ca măsură de protecţie socială, la cererea proprietarilor, dacă aceştia fac dovada că realizează venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net lunar pe economie.
Autorităţile locale pot cofinanţa cheltuielile aferente lucrărilor la clădirile amplasate în zone protejate, î