Statele Unite au interzis importurile de alimente din regiunile afectate de radiaţii ale Japoniei, devenind prima ţară care ia această măsură în contextul crizei atomice cauzate de cutremurul şi valul tsunami, care a afectat sever centrala nucleară Fukushima Daiichi, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Autorităţile din Tokyo, metropolă cu 13 milioane de locuitori, au anunţat că nivelul de contaminare a apei cu radiaţii a depăşit deja de două ori cotele de siguranţă pentru nou-născuţi.
Centrala nucleară Fukushima Daiichi se află la 250 de kilometri nord de Tokyo, iar tehnicienii încearcă de două săptămâni să restaureze sistemele de răcire de la reactoare şi să limiteze cantitatea de radiaţii scursă în atmosferă şi în apă.
Guvernatorul din Tokyo, Shintaro Ishihara, susţine că nivelurile de radiaţii nu ameninţă încă sănătatea locuitorilor, dar recomandă părinţilor să ferească copiii mai mici de un an de apa de la robinet.
Administraţia americană a anunţat că blochează importurile de lapte, legume şi fructe din patru prefecturi din nord-estul Japoniei, cele mai afectate de criză.
Coreea de Sud ar putea fi a doua ţară care ia astfel de măsuri, în contextul celei mai grave crize atomice de la explozia de la Cernobîl din 1986.
Franţa a cerut Comisiei Europene să armonizeze la nivelul UE verificarea radioactivităţii importurilor din Japonia.
Oficialii japonezi au anunţat miercuri că au descoperit niveluri de radiaţie peste cotele de siguranţă în 11 tipuri de legume din regiunea afectată de Fukushima Daiichi, pe lângă lapte şi apă.
Guvernul estimează preliminar că dezastrul din 11 martie a provocat pagube materiale de până la 308 miliarde de dolari. Victimele omeneşti se ridică la 23.000 de morţi şi dispăruţi, după ce mai multe localităţi aflate pe coastă au fost distruse în totalitate.
Peste un sfert de milion de sinistraţi