Zeci de mii de români trimit în fiecare lună CV-urile către diferite portaluri şi firme de recrutare pentru a pleca în străinătate, însă nu toţi reuşesc să-şi găsească de lucru. Şi nu neapărat pentru că ar fi cei mai proşti candidaţi, ci din cauză că nu reuşesc să-i convingă pe angajatori.
De cealaltă parte, şi candidaţii au aşteptări, iar salariul nu este cel mai important aspect. Cele două categorii au fost intervievate în cadrul a două sondaje online realizate de portalul Tjobs.ro, specializat în recrutarea de forţă de muncă pentru străinătate. 2.600 de persoane aflate în căutarea unui job au participat la chestionar, respectiv 22 de agenţi de recrutare.
Dintre ţările cu cele mai multe locuri de muncă pentru români, Grecia conduce clasamentul, cu peste 7.600 de oferte, majoritatea sezoniere, au declarat pentru gândul reprezentanţii Tjobs. ro. Cât despre domenii, turismul este cel mai ofertant, cu aproape 8.400 de joburi în străinătate, pe mai multe continente.
• Limbile străine vorbite contează la fel de mult ca studiile de calificare şi certificatele obţinute,după cum au răspuns 43% dintre recrutorii care au participat la sondajul realizat de Tjobs.ro. Astfel, pe primele cinci locuri în topul celor mai căutate limbi străine figurează, în ordine, engleza (cerută de 41,51% dintre agenţi), germana (16,98%), franceza (13,21%), italiana (11,32%) şi spaniola (7,55%).
•Şi informaţiile suplimentare pe care aplicanţii le menţionează în CV sunt importante pentru cei care fac recrutarea. Aproape 74% dintre firmele participante la sondaj au explicat că acest aspect îi ajută să îşi formeze o primă impresie legată de candidaţi. Restul de 26% au răspuns că asemenea informaţii contează în luarea deciziei când vine vorba de posturi complexe.
•Un CV incomplet nu înseamnă automat respingerea candidatului,spun reprezentanţii agenţilor de recrutare. 17%