Anul trecut, 77% dintre români au fost stresaţi din cauza datoriilor la bănci, în creştere faţă de anul precedent. Peste 720.000 de români aveau restanţe mai mari de 30 de zile, în decembrie 2010. Ratele la bănci au reprezentat un motiv de stres pentru trei sferturi dintre românii cu credite. Bancherii mai spun că în acest context clienţii locali s-au reorientat către economisire.
Un studiu prezentat miercuri de BCR Banca pentru Locuinţe (BpL) arată că anul trecut, 77% dintre români au fost stresaţi din cauza datoriilor la bănci. Numărul persoanelor afectate de starea finanţelor personale a crescut astfel faţă de 2009 cu 17 procente, de la 60%.
Fenomenul poate fi pus pe seama avansului numărului de persoane care plătesc cu întârziere ratele la împrumuturi.
Dacă în decembrie 2009, aproximativ 683.000 de persoane fizice înregistrau restanţe mai mari de 30 de zile, la sfârşitul anului trecut, peste 720.000 de români se aflau în această situaţie, arată datele Biroului de Credit, centralizate de Banca Naţională a României.
Sumele restante au crescut însă într-un ritm mult mai accentuat în perioada analizată. Practic, din decembrie 2009 până în decembrie 2010, totalul sumelor restante s-a dublat, de la 2,84 miliarde de lei la 5,66 miliarde de lei.
Românii ar pune bani deoparte dacă ar avea
În ultimii trei ani, românii au devenit mai ponderaţi în materie de produse financiar-bancare, mai arată studiul citat. Astfel, segmentul celor care preferă economisirea mai mult decât contractarea de credite a crescut de la 32% în 2007 la 39% în 2009. În 2010, 53% dintre respondenţi au declarat că ar alege să pună bani deoparte.
"Vedem consumatorii orientaţi către o gândire pe termen lung şi optând pentru o variantă combinată între economisire şi creditare", a declarat preşedintele BCR BpL, Alexandru Ciobanu.
În realitate, însă, tot mai puţin