Zeci de bovine care au fost depistate în anii trecuţi ca fiind bolnave de leucoză enzootică au fost evaluate valoric de la începutul anului şi până în prezent, ca urmare a unui program de eradicare a acestei boli, susţinut de Guvern, o parte dintre acestea fiind deja sacrificate.
În prima parte a lunii martie au fost evaluate 34 de cazuri de leucoză enzootică la bovinele din judeţ, cele mai multe în localitatea Mihai-Bravu.
7 animale bolnave de leucoză, din localităţile Ghimpaţi şi Letca, au fost livrate la abator pentru sacrificare.
„Oamenii nu sunt deloc împăcaţi când li se spune că animalele bolnave trebuie sacrificate, dar în cele din urmă înţeleg că trebuie să fie luată această măsură. Este o boală care nu are vindecare. Pentru fiecare animal sacrificat, oamenii primesc o anumită sumă de bani, în funcţie de rezultatul evaluării care ţine cont de producţia de lapte, în special”, a spus pentru „Adevărul de Seară”, Nae Dumitru, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi Siguranţa Alimentelor.
Vaci sacrificate în Alexandria
„Au fost sacrificate până acum şase animale, mai avem încă trei care urmează să fie trimise la abator în Alexandria, pentru că la noi nu există unul. Sunt cazuri din anii trecuţi, dar care nu au fost valorificate până acum pentru că nu au fost fonduri pentru a le da oamenilor banii pe bovinele sacrificate după ce au fost diagnosticate cu această boală. După ce au fost evaluate de comisie, proprietarii animalelor au primit aproximativ 2.500 – 3.000 de lei pe animal”, a spus pentru „Adevărul de Seară”, Vasile Constantin, medicul din localitatea Ghimpaţi.