SUA şi aliaţii europeni au convins doar Qatarul să participe cu avioane la intervenţia anti-Gaddafi. Sursa: REUTERS
Începutul acestei săptămâni a fost marcat, în plan diplomatic, de eforturile depuse de Statele Unite şi de aliaţii europeni ai Washingtonului în vederea atragerii cât mai multor ţări arabe în coaliţia care a intervenit militar în Libia.
Administraţia Obama insistase ca susţinerea statelor arabe să fie o precondiţie pentru operaţiunea militară internaţională în ţara nord-africană, iar neimplicarea lor a stârnit deja îngrijorare la Washington. Din acest motiv, secretarul american de stat, Hillary Clinton, şi omologii săi britanic şi francez i-au contactat, în ultimele zile, pe liderii arabi în încercarea de a-şi asigura sprijinul lor, scriu jurnaliştii de la cotidianul american "Washington Post".
De la avioane la misiune umanitară
Iniţial, coaliţia s-a bazat pe cel puţin două ţări arabe: Qatarul şi Emiratele Arabe Unite. Lucrurile au luat însă o turnură nedorită pentru marile puteri occidentale după ce secretarul ge neral al Ligii Arabe, Amr Mussa, a declarat că intervenţia militară se îndepărtează de la obiectivul prevăzut în rezoluţia ONU 1973, acela de a a impune o zonă de excludere aeriană. "Ceea ce ne dorim noi este protejarea civililor, nu bombardarea altor civili", a spus duminică Amr Mussa. După 24 de ore, el a revenit cu o declaraţie mai clară, precizând că nu se opune operaţiunilor militare. "Am cerut Naţiunilor Unite să instituie o zonă de interdicţie aeriană şi respectăm rezoluţia ONU, nefiind astfel niciun conflict în privinţa ei. Este pentru protejarea civililor şi acest lucru ne interesează", a insistat Mussa.
În aceeaşi zi însă, Emiratele Arabe Unite, ale căror forţe aeriene sunt dotate cu avioane F-16, au anunţat că, în Libia, contribuţia lor se va limita la o misiune umanitară. Asist