Etape pentru acordarea împrumutului garantat de stat
Cumpărarea sau construirea casei trebuie să se facă în tandem cu aprobările primite de la bancă şi de la Fondul de Garantare. Fiecare pas trebuie făcut la timpul său, altfel se pierde finanţarea.
1. Se merge la bancă pentru a se verifica dacă vă încadraţi sau nu la un credit pentru Prima Casă şi pentru ca banca să vă stabilească care este creditul maxim garantat de stat, ce îl puteţi accesa în funcţie de veniturile pe care le aveţi
2. Se caută locuinţa şi apoi se semnează un precontract de vânzare-cumpărare pentru cea aleasă.
3. Trebuie să prezentaţi ofiţerului de credit documentaţia completă (vezi "Ce trebuie să conţină dosarul")
4. După ce banca îţi aprobă creditul, transmite dosarul la Fondul National de Garantare a Creditelor. Ulterior comunică decizia de acordare a garanţiei.
5. Încheierea şi cesionarea în favoarea statului a poliţei de asigurare extinsă pentru toate riscurile la care poate fi expus imobilul finanţat prin credit
6. Încheierea contractului de garantare, a contractului de ipotecă şi a contractului de credit (toate cele trei contracte trebuie semnate de Fondul de Garantare, bancă şi clienţi)
7. După ce Fondul de Garantare îşi dă ok-ul, clientul e chemat la bancă pentru semnarea contractului de vânzare-cumpărare a locuinţei.
8. Se intabulează imobilul pe numele noului proprietar, cu garanţie în favoarea statului.
Care e plafonul maxim pentru locuinţa pe care vreau să o cumpăr?
În cazul unei locuinţe colective, construită de la zero, plafonul maxim e de 75.000 euro. Pentru o casă nouă, locuinţă individuală sau apartament, limita maximă este de 70.000 euro, iar pentru una veche, de 60.000 euro.
Cum ia in calcul Fondul National de Garantare valoarea maximă a garanţiilor:
- pentru casele finalizate (inclusiv cele închiriate prin pro