Centrala nucleară de la Cernavodă ocupă locul 15 între toate centralele nucleare din lume şi locul 1 între centralele de tip CANDU, din punct de vedere al randamentului de exploatare exprimat prin aşa-numitul factor de capacitate, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă organizată la Cernavodă, directorul de centrală, dr.ing. Marian Şerban. Din punct de vedere al siguranţei de exploatare, centrala de la Cernavodă ar fi între primele 50 din lume. Există 443 de reactoare în peste 250 de centrale nucleare furnizoare de energie electrică, răspândite preponderent în SUA, Europa, Rusia, China şi Japonia.
Factorul de capacitate determină productivitatea unei centrale nucleare, în raport cu capacitatea pentru care a fost proiectată. Împreună, reactoarele 1 şi 2 au funcţionat, în media anului 2010, la 94% din capacitate, iar reactorul 1 a produs chiar puţin peste capacitate. "Pe plan mondial, factorul de capacitate este optzeci şi ceva la sută, iar media centralelor nucleare din SUA este de 90 la sută", a precizat Şerban.
Directorul CNE Cernavodă, dr.ing. Ionel Bucur, a declarat că, în urma verificărilor efectuate anul trecut, de 21 de specialişti ai World Association of Nuclear Operators (WANO), majoritatea americani, s-a stabilit că centrala de la Cernavodă se află între primele 50 de centrale nucleare din punct de vedere al siguranţei de exploatare şi pe locul 3 între centralele de tip CANDU.
Cernavodă este la 2 m peste nivelul maxim cunoscut al Dunării
Conducerea CNE dă asigurări că niciun cataclism previzibil nu poate periclita buna funcţionare a centralei nucleare, care este pregătită pentru situaţii de urgenţă, datorită proiectării şi realizării solide, mecanismelor de siguranţă şi personalului de calitate. "Suntem o companie de stat, dar funcţionăm pe principiile unei multinaţionale", spune Şerban. "Chiar dacă este proiectată să reziste