Târgovişteanul Vasile Neagu, unul dintre cei mai mari fani ai lui Ion Dolănescu, i-a compus o poezie regretatului interpret. Pe 19 martie s-au împlinit doi ani de la moartea dâmboviţeanului, unul dintre cei mai mari cântăreţi de muzică populară pe care i-a avut România până în prezent.
Popor mult l-a plâns acum doi ani, când a plecat de lângă pământeni, popor mult îl plânge încă, la doi ani de la dispariţia sa. Este vorba de interpretul de muzică populară Ion Dolănescu, îndrăgit de milioane de români. Dolănescu a cântat despre natură, despre dragoste, dar şi despre sărăcia omului. Iar toate versurile le-a pus pe o linie melodică mai mult decât „tămăduitoare”.
„A cântat peste 1000 de cântece, un lucru rar întâlnit, din care 500 de cântece sunt compuse de el. Cineva spunea odată că nu este o ruşine să nu ştii o poezie scrisă de Eminescu, ci este o ruşine să nu ştii un cântec de Dolănescu. Dolănescu a primenit muzica populară, i-a dat haine noi, a catifelat-o, a timbrat-o şi i-a dat o tinereţe care va rezista mulţi ani de acum înainte”, spune Vasile Neagu, unul dintre cei mai înfocaţi fani ai artistului.
80% din populaţia din Râul Alb, îl asculta pe Dolănescu la pickup
Pasiunea sa pentru muzică populară şi mai ales pentru Dolănescu, i-a fost insuflată de mama sa. I-a ascultat pentru prima dată cântecele la galene. „Pe vremea aceea, la Râul Alb, în localitatea mea natală, nu exista nici curent electric şi nici aparate de radio dar existau galene, care erau prinse în tocurile geamurilor şi cu care se prindea radio. Toată lumea din sat stătea cu galena la urechi când ştia că începe emisiunea favorită. Până să fie electrificată comuna Râul Alb, prin 1972, cel puţin 80% din locuitorii comunei îşi cumpăraseră pickup-uri şi discuri cu Ion Dolănescu. Când s-a aprins primul bec în Râul Alb, a fost un vacarm. La fiecare casă cânta pickup-ul. Era o fee