Conflictul durează de mai bine de doi ani, perioadă în care colectivul pedagogic s-a împărţit în două tabere. Un grup de 18 profesori de la Liceul „Mircea Eliade" din Chişinău au trimis o scrisoare la Ministerul Educaţiei prin care „îi acordă vot de neîncredere" Elvirei Grâu, directoarea instituţiei.
Dascălii o acuză pe şefa lor de „incapacitatea de a conduce un colectiv" şi de „fraude administrative şi financiare".
Semnatarii fac referire la încălcările depistate de Ministerul Educaţiei în urma unui control efectuat la liceu în 2009-2010. Verificările au scos la iveală mai multe nereguli, inclusiv elevi-fantomă în registre.
Verificat de minister şi Centrul Anticorupţie
„Au fost câteva cazuri când prin ordin au fost angajate unele persoane, dar de facto altele au prestat această muncă şi au primit banii", se arată în raport. Un control efectuat ulterior de ofiţerii Centrului Anticorupţie nu a constatat însă „elemente ale infracţiunii".
Profesorii nemulţumiţi mai susţin că Elvira Grâu i-ar teroriza psihologic. „În ultimii ani directoarea nu-şi mai controlează emoţiile şi acţiunile. Ne hărţuieşte", ne-a declarat Diana Senic, una dintre semnatarele petiţiei. La 3 septembrie 2010, ministerul a organizat un concurs pentru funcţia de director, câştigat de Galina Negară, directorulul adjunct.
„Sunt nişte invenţii"
Elvira Grâu, care în această perioadă se afla în concediu medical, a contestat rezultatele concursului, obţinând câştig de cauză în prima instanţă. Ministerul a atacat decizia la Curtea de Apel. „Concursul a fost legal şi vom merge până la capăt pentru a dovedi asta", ne-a declarat Tatiana Potâng, viceministrul Educaţiei. Solicitată de „Adevărul", Elvira Grâu a respins categoric toate învinuirile.
„Sunt nişte invenţii ale unui grup restrâns de profesori. Alţi 31 de pedagogi s