Foto: Thinkstock Îngrijorarea cu care întreaga lume priveşte evoluţia evenimentelor din Japonia a stârnit reacţii diverse în rândul populaţiei. Una dintre ele a fost şi stocarea tabletelor de iodură de potasiu, lucru care a stârnit îngrijorare în rândul medicilor. Cât de importante şi folositoare sunt însă acestea?
Iodul este un element important în nutriţie. El contribuie la sinteza hormonilor tiroidieni, care controlează practic activitatea întregului organism. Iodul se găseşte mai ales în peşte şi fructe de mare, precum şi în lactate, ouă şi vegetale (depinzând în acest caz de bogăţia de iod din sol). Din această cauză, populaţia era expusă unui deficit de iod, cu afectarea funcţiei tiroidiene, motiv pentru care s-a recurs la folosirea sării de masă iodate.
Iodura de potasiu este o sare de iod, care se foloseşte în mod curent în tratamentul afecţiunilor tiroidiene, de asemenea ca expectorant în bronşitele cronice sau în tratamentul unor micoze. Ea prezintă şi efecte adverse, ca reacţii alergice, tulburări digestive, erupţii cutanate, inflamaţia glandelor salivare, rinită sau conjunctivită. Într-adevăr, iodura de potasiu poate fi folositoare în cazul unei expuneri nucleare, dar, atenţie, nu este un panaceu! Ea exercită un tip de protecţie reală, dar limitată.
În caz de accident nuclear, unele dintre cele mai periculoase particule emise sunt iodul şi cesiul radioactiv. Iodul radioactiv poate ajunge în organism prin respiraţie sau pe cale digestivă (el se depune pe sol şi contaminează apa şi vegetalele care vor fi apoi consumate. De asemenea, laptele produs de vacile care s-au hrănit cu aceste vegetale este contaminat). După ce este absorbit, iodul trece în sânge şi se depozitează în tiroidă. El poate, de asemenea, trece prin placentă, ajungând la făt. În tiroidă, iodul radioactiv emite radiaţii care afectează