Comisiile juridică și pentru drepturile omului din Senat au dat aviz negativ proiectului Ghișe de legiferare a profesiei de jurnalist. Cum inițiativa a ajuns acolo unde îi era locul, la gunoi, nu mai insist asupra aberațiilor pe care le prevedea. Mai important e faptul că reprezentanții noștri din Senat nu au renunțat la ideea unei legi în domeniu.
Până pe 3 mai, organizațiilor de media le-a fost solicitat un proiect care să consitutie baza unei noi inițiative legislative care vizează profesia de jurnalist. Aparenta deschidere spre dialog este, însă, doar o mimare a democrației: consultarea membrilor organizațiilor de media, dezbaterea și elaborarea unui proiect legislativ într-o lună este, practic, imposibilă.
În plus, primul lucru care trebuie dezbătut este necesitatea și oportunitatea unei asemenea inițiative legislative. Este nevoie de o lege a profesiei de jurnalist sau de o lege a presei? Personal, consider că reglementarea actului jurnalistic în sine este un abuz. Singurul efect al unei asemenea abordări ar putea fi o lege anacronică și inaplicabilă.
Libertatea de exprimare a unui jurnalist este egală cu libertatea de exprimare a oricărui cetățean. Ideea unei legi care să impună reguli, restricții și sancțiuni pentru o categorie profesională, altele decât cele universal valabile pentru toți cetățenii, reprezintă o discriminare și o încălcare gravă a drepturilor și libertăților omului.
Dezvoltarea tehnologică a ultimului deceniu face posibilă exprimarea publică a propriilor opinii și distribuirea de informații pentru orice cetățean, fie că este sau nu este jurnalist. Așadar, stabilirea de reguli, sancțiuni și limite pentru această exprimare liberă nu se poate referi doar la un grup profesional. Răspunderea, civilă și penală, pentru eventuale informații false ori opinii defăimătoare și/sau jignitoare reprezintă obiectul unor reglementări