Statutul PSD prevede că excluderea unui membru din partid poate fi decisă atât pentru încălcarea Statutului, cât şi pentru "activităţi" sau "comportamente" care aduc prejudicii partidului, situaţie în care se încadrează şi cazul europarlamentarului Adrian Severin, potrivit Mediafax.
Articolul 11 din Statutul PSD prevede că membrilor PSD care încalcă Statutul sau aduc prejudicii partidului prin activitatea sau comportamentul lor li se pot aplica mai multe sancţiuni, în funcţie de gravitatea faptelor.
Excluderea din PSD, solicitată de conducerea partidului în cazul lui Adrian Severin, se poate hotărî de organul de conducere al organizaţiei din care acesta face parte, respectiv PSD sector 1, cu majoritatea voturilor.
Statutul PSD precizează, la articolul 12, că eventuala decizie de excludere trebuie confirmată de organul ierarhic superior, anume Biroul Permanent Naţional.
În cazul lui Severin, care a fost ales vicepreşedinte în Congres, se aplică însă o altă prevedere din Statut, aceea care stabileşte că membrii cu funcţii alese pot fi excluşi dacă există şi acordul scris al forului de partid respectiv.
Prevederea respectivă însă nu s-a aplicat în alte cazuri similare, cum ar fi cele ale lui Gabriel Oprea şi Ion Toma, a căror excludere s-a validat doar în Comitetul Executiv, respectiv Biroul Permanent.
Statutul PSD lasă libertate conducerii partidului să solicite excluderea lui Severin, întrucât stipulează că procedura se poate declanşa şi la solicitarea organelor ierahic superioare, articol de care s-au prevalat Victor Ponta şi Liviu Dragnea când au solicitat PSD Bucureşti excluderea europarlamentarului.
Statutul PSD mai prevede că ridicarea sancţiunii este de competenţa organizaţiei care a dictat-o, însă numai după împlinirea unui termen de cel puţin şase luni.
Severin, în calitate de membru al Consiliului Naţional al PSD,