Tranzacţia care a produs scandal este legată de un pachet de acţiuni de la producătorul de electrocasnice Electroargeş. Împotriva omului de afaceri din Galaţi a fost depusă o plângere la Comisia Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), prilej cu care s-a cerut şi invalidarea reanzacţiei.
Face ce face miliardarul gălăţean Cătălin Chelu (44 ani) şi iar intră într-un scandal. De-abia ieşit de după gratii în cazul scandalului „Şpagă la Ministerul de Interne", omul de afaceri este acum acuzat că a încălcat cu bună ştiinţă legea privind funcţionarea bursei de capital.
Dumitru Tudor, cel mai mare acţionar minoritar al producătorului de aparate electrocasnice Electroargeş din Curtea de Argeş (ELGS), susţine că firmele lui Cătălin Chelu au încălcat legea când au achiziţionat săptămâna trecută încă 4,2% din companie şi că a cerut CNVM anularea tranzacţiilor.
Firmele Scop Line şi Goras Consulting din Galaţi, aflate în grupul omului de afaceri Cătălin Chelu, au cumpărat marţi un pachet de 4,2% din acţiunile producătorului de aparate electrocasnice Electroargeş Curtea de Argeş, deşi CNVM a stabilit că alte două firme controlate de Chelu deţin concertat peste 33% din companie şi sunt obligate să deruleze ofertă publică de preluare.
Reglementările legale ale pieţei de capital sunt destul de clare: „o persoană care, urmare a achiziţiilor sale sau ale persoanelor cu care acţionează în mod concertat, deţine mai mult de 33% din drepturile de vot asupra unei societăţi comerciale este obligată să lanseze o ofertă publică adresată tuturor deţinătorilor de valori mobiliare şi având ca obiect toate deţinerile acestora cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de două luni de la momentul atingerii respectivei deţineri".
Legea mai spune că „până la derularea ofertei publice (...), drepturile aferente valorilor mobiliare depăşind pragul de 33% din drepturile de vot