Brokerii se plâng că societăţile de asigurare le impun clauze abuzive în contractele de intermediere şi de multe ori refuză să le achite comisioanele datorate, dar Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) susţine că situaţiile în care intermediarii "uită" să mai vireze asigurătorilor banii încasaţi de la clienţi sunt tot mai frecvente.
"A devenit o regulă în ultima perioadă ca brokeri să nu depună primele de asigurare încasate. Am descoperit aceste lucruri în controalele pe care le-am efectuat şi sunt cazuri în care brokerii nici măcar nu mai au banii respectivi. De multe ori nu se cunoaşte valoarea exactă a primelor care trebuie virate, iar aici au şi asigurătorii o parte din vină", a declarat Angela Toncescu, preşedintele CSA, în cadrul conferinţei naţionale a brokerilor de asigurare.
Declaraţiile preşedintelui CSA au venit în condiţiile în care brokerii au susţinut că asigurătorii abuzează de poziţia pe care o deţin şi încearcă să le impună clauze abuzive în contracte. "Sunt asigurători care au sabotat contractele de intermediere şi au trecut la acţiuni de subminare a portofoliilor brokerilor în ciuda existenţei unui protocol semnat între asociaţia profesională a brokerilor (UNSICAR) şi cea a societăţilor de asigurare (UNSAR). Sunt cazuri în care asigurătorii refuză plata comisioanelor de intermediere sau impută brokerilor daunele dacă primele de asigurare nu au fost virate la timp", susţine Zorin Puşcaşu, membru al UNSICAR.
Brokerii de asigurări au intermediat anul trecut prime brute în valoare de 3,2 miliarde lei (circa 760 mil. euro), în scădere cu 0,5% comparativ cu 2009, potrivit datelor CSA.
Primele intermediate de brokeri au reprezentat circa 38% din afacerile asigurătorilor, cu două puncte procentuale mai mult decât în anul anterior, în condiţiile în care per total piaţa de asigurări s-a contractat cu 5,7% în 2010 şi a aj