Nicolas Sarkozy şi Barack Obama au găsit un acord asupra modalităţilor de folosire a structurilor de comandă ale NATO, în Libia. Washingtonul vorbeşte de rolul cheie ale Alianţei Nord-Atlantice, iar Parisul vorbeşte de un rol de sprijin. Franţa nu vrea să încredinţeze NATO direcţia politică a intervenţiei militare, de teamă că se vor supăra ţările arabe şi propune crearea unui "comitet de pilotare politică".
În timp ce sute de bombe sunt aruncate asupra unor locuri strategice ale colonelului Muammar Gaddafi, apare o anumită efervescenţă la nivel politic şi diplomatic în toate ţările membre ale coaliţiei internaţionale contra regimului libian.
Astfel, Casa Albă a anunţat marţi seară că Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie au căzut de acord că NATO poate juca un rol cheie în comandament. Parisul preferă să vorbească despre acordul asupra modului în care vor fi folosite structurile de comandă ale NATO.
Mai multe ţări partenere ale Franţei au insistat pentru o implicare a Alianţei Nord-Atlantice. Autorităţile franceze estimează însă că dacă NATO va conduce operaţiunea militară din Libia, statele arabe nu vor dori să se ralieze acestui demers, ci dimpotrivă, vor sfârşi prin a-l denunţa. Libia Alain Juppé, ministrul francez de Externe
Ministrul francez de Externe, Alain Juppé a pledat în faţa Adunării Naţionale nu pentru un comandament militar unic, ci mai degrabă pentru un comandament politic al operaţiunii. "Există momente în viaţă când trebuie să ştii să-ţi asumi riscuri în privinţa utilizării forţei, pentru a reduce violenţa unui dictator", spune şeful diplomaţiei franceze.
Intervenţia este deja criticată de către două membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU. China şi-a reiterat opoziţia faţă de utilizarea forţei în Libia şi deplânge "victimele civile" ale bombardamentelor coaliţiei, la fel ca Rusia. Preşedint