Producţia industrială a judeţului Alba a crescut în 2010, faţă de 2009 cu 21,3%, de aproape patru ori mai mult decât media de creştere înregistrată pe ţară, de 5,5% -potrivit datelor prezentate, miercuri, de prefectul judeţului Alba, Ştefan Bardan.
Conform statisticilor făcute cunoscute de Prefectura Alba, se constată o schimbare bruscă, în bine, a economiei judeţului Alba, în ceea ce priveşte producţia industrială (atât ca volum, cât şi cifră de afaceri), exporturile şi turismul.
Cea mai mare pondere a producţiei industriale realizate în judeţ, în luna decembrie 2010, a avut-o prelucrarea lemnului şi fabricarea produselor din lemn (40,7%), urmată de industria alimentară (17,0%) şi fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (5,6%).
Totodată, piaţa externă a fost prielnică producătorilor din judeţul nostru. În perioada 1 ianuarie-31 octombrie 2010, exporturile au depăşit importurile cu 291,75 milioane euro (+104,9%).
Conform statisticilor, a fost o situaţie benefică şi pentru zonele turistice din Alba. Hotelierii au simţit o uşoară creştere a numărului de clienţi în unităţile de cazare. Totuşi, recesiunea a afectat durata sejururilor, care s-a scurtat pentru mulţi turişti. Spre exemplu, în loc de o săptămână de cazare, mulţi au optat pentru o şedere mai scurtă, în funcţie de bugetul disponibil.
Prefectura Alba anunţă că s-a atenuat considerabil scăderea investiţiilor, care în trimestrul III 2010 îşi reduc declinul, valoarea lor începând să crească faţă de primele două trimestre. Toate acestea demonstrează, conform reprezentanţilor Prefecturii Alba, că deciziile economice ale Guvernului României au fost juste.
Sectorul construcţiilor, cu probleme
Cele mai serioase dificultăţi se înregistrează încă în construcţiii şi implicit în sectorul utilajelor de transport, domenii care înregistrează cele ma