Multe persoane iau laxative pentru a slabi, insa putine stiu cat de daunator este acest obicei pentru sanatatea lor. Printre efectele secundare se numara diaree cronica, gaze, varsaturi si se poate ajunge pana la slabirea oaselor si la atacuri de cord.
Cu ajutorul laxativelor, de multe ori slabesti mai repede decat in cazul unor diete sau programe de slabit. Laxativele sub forma de ceai de slabit sunt cele mai populare. Intrebarea este: sunt sigure? Raspunsul este clar "NU", insa in zilele noastre oamenii fac gesturi extreme pentru a slabi, chiar daca presupun riscuri asupra starii de sanatate. Acesti oameni trebuie sa afle ca ignoranta lor nu le aduce fericirea, aminteste Buzzle.
Inainte de orice, trebuie inteles modul in care acestea functioneaza. Rolul principal al unui laxativ este de a creste activitatea intestinelor si sa grabeasca eliminarea alimentelor nedigerate. Asta poate duce de multe ori la diaree, care reprezinta pierderea unei cantitati mari de apa din organism, iar consumul des de laxative poate duce la deshidratare.
Persoanele cu tulburari de alimentatie cred ca daca au pierdut in greutate, scopul a fost atins si nici nu le intereseaza de efectele adverse, precum crampe stomacale, diaree cronica, gaze, greata, varsaturi, deshidratare, slabirea si inmuierea oaselor, cunoscuta drept osteomalacie, sangerare rectala si tulburari eletrolitice.
Excesul de laxative duce la constipatie
Nivelul scazut de potasiu cauzat de laxative poate duce la atacuri de cord. In plus, consumul regulat de laxative modifica functionarea sistemului digestiv. De asemenea, s-a observat ca utilizarea constanta a laxativelor provoaca constipatie cronica si durere severa pentru perioade lungi de timp. Trebuie mentionat ca supradoza de laxative duce la deteriorarea tractului gastro-intestinal, ce poate fi foarte greu de vind