Modificările aduse cadrului instituţional privind autorităţile locale din România după intrarea economiei în recesiune întăresc disciplina bugetară, însă încetinesc procesul de descentralizare şi limitează flexibilitatea financiară, apreciază agenţia de evaluare financiară Fitch. "Modificările aduse cadrului instituţional al autorităţilor locale din România aduc o disciplină bugetară mai riguroasă, însă limitează în continuare flexibilitatea financiară", se arată într-un comunicat al Fitch, potrivit Mediafax.
Agenţia se referă la schimbările aduse în urma efectelor recesiunii din 2009-2010 cadrului instituţional al autorităţilor locale, reglementat în principal prin Legea descentralizării din 2006, Legea Finanţelor Publice din 2006 şi Legea administraţiei publice locale din 2001. Astfel, Fitch menţionează OUG 63/2010 pentru modificarea Legii Finanţelor Publice adoptată după ce FMI a aprobat în mai 2009 un acord de finanţare de 17,1 miliarde de dolari pentru România. Schimbările vizează întărirea disciplinei bugetare, creşterea predictibilităţii şi a transparenţei execuţiei bugetare şi reducerea cheltuielilor, pentru îndeplinirea condiţiilor cerute de FMI.
Majorarea TVA, luată în vizor
Agenţia face referire, de asemenea, la OUG 55/2010, care introduce măsuri adiţionale de diminuare a cheltuielilor pentru autorităţile locale, şi la Ordonanţa 58 din 2010 prin care TVA a fost majorată de la 19% la 24%. Creşterea taxei afectează autorităţile locale, deoarece duce la majorarea cheltuielilor şi a tarifelor pentru servicii. "România a trebuit să implementeze o serie de măsuri pentru reducerea cheltuielilor şi creşterea gradului de predictibilitate şi transparenţă a execuţiei bugetare. Deşi actualul cadru oferă guvernului un control mai mare, flexibilitatea financiară a autorităţilor locale este redusă, în condiţiile în care autorităţile centra