Divergenţele între puterile participante la coaliţia internaţională din Libia şi cele care nu s-au implicat în război, dar şi cele din interiorul coaliţiei nu au încetat nici după ce NATO a primit, aproape simbolic, un rol în cadrul operaţiunilor din Nordul Africii. Intrarea în scenă a Alianţei riscă să deranjeze şi mai mult ţările arabe, comentează AFP, precizând că, oricum, rolul concret al NATO face obiectul unor discuţii aprinse mai ales la nivelul franco-american.
Cele 28 de state membre urmează să mai poarte tratative înainte de a stabili în ce măsură Alianţa va deţine rolul de "comandant" al operaţiunilor. Dacă cei 28 reuşesc să se pună de acord, coordonarea va fi realizată de la baza NATO de la Napoli, indică surse franceze citate de AFP. Aliaţii nu ştiu încă cine va decide cu privire la eventuale bombardamente aeriene asupra Libiei. Franţa, de exemplu, doreşte ca aceste misiuni să fie gestionate de membrii coaliţiei, nedorind să depindă de decizia unor membre NATO refractare la această intervenţie, cum sunt Germania şi Turcia. Multe state ce s-au aliat acestei misiuni doresc însă un rol cât mai clar şi atribuit cât mai rapid al NATO. Italia chiar a ameninţat că, în caz contrar, nu va mai pune la dispoziţia forţelor coaliţiei bazele sale aeriene.
În timp ce aliaţii se bâlbâie care mai de care, liderul libian şi-a făcut prima apariţie televizată după atacurile forţelor aliate. Colonelul Muammar Gaddafi le-a promis susţinătorilor săi că, împreună, vor învinge "mai devreme sau mai târziu". În discursul de trei minute, transmis de televiziunea publică libiană Gaddafi şi-a încurajat soldaţii să iasă să lupte împotriva Vestului: "Vom avea o revoluţie împotriva imperialismului şi vă spun: Nu mă tem. Nu mă tem de avioanele care fac atât de multe distrugeri. Sunt încrezător. Casa mea este aic