Romania se confrunta cu multe cazuri de tuberculoza, iar unul dintre principalele motive il reprezinta lipsa banilor.
Medicii din Romania, desi sunt prost platiti, lupta pentru a trata bolnavii de tuberculoza, scrie Financial Times. Multi dintre ei s-au confruntat cu riscuri importante de infectie in timp ce tratau pacientii cu tuberculoza.
Jurnalistii o dau ca exemplu pe Marioara Micu, manager al unui spital de boli infectioase dintr-o localitate din Romania. Aceasta, noteaza FT, se intalneste in fiecare dimineata cu oficialii locali, iar apoi viziteaza pacientii din spital pana spre seara.
Atat ea, cat si colegii ei lucreaza de dimineata pana seara in spital, desi au salarii modeste. Mai mult, scriu jurnalistii de la Financial Times, cadrele medicale lucreaza si ca voluntari ajutand la prevenirea, diagnosticarea si tratarea uneia dintre cele mai grave boli infectioase.
"Uneori, managerii spitalelor de TBC sunt obositi, dar noi nu ii criticam. Noi ii intelegem. Practic ne ajuta renuntand la timpul lor liber", spune Silvia Asandi, director al Fundatiei Romanian Angel Appeal, o organizatie non-guvernamentala implicata in combaterea bolii.
Din pacate, Silvia Asandi nu vede un viitor prea bun pentru Romania in privinta bolnavilor de tuberculoza. "Viitorul este foarte intunecat", spune doamna Asandi.
Tuberculoza creste constant
Numarul de bolnavi de tuberculoza a crescut constant in Romania de la mijlocul anilor 1980, explica Elmira Ibraim, sef al Programului national de Combatere a Tuberculozei. A cunoscut o accelerare dupa revolutia din 1989 ajungand la un maxim de 31.000 de cazuri noi in 2003, iar de atunci a continuat sa scada, atingand un pic peste 19.000 de anul trecut.
Cu toate astea, Romania are cei mai multi bolnavi de tuberculoza din UE. Dr. Ibraim a prezentat o harta