Începând cu data de 15 iulie 2011 fiecare proprietar de locuinţe e obligat să îşi facă o poliţă de asigurare. Deşi iniţial "startul" fusese programat pentru începutul acestui an, Ministerul Administraţiei şi Internelor a prelungit perioada, astfel încât oamenii să aibă timp să se informeze şi să se acomodeze cu acest proces.
Toate persoanele fizice şi juridice vor fi obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale toate construcţiile cu destinaţia locuinţă, din mediul rural sau urban, aflate în proprietatea lor şi înregistrate în evidenţele organelor fiscale.
Riscurile care se asigură obligatoriusunt daunele produse lociunţelor de cutremure, alunecări de teren sau inundaţii.
Din 15 iulie 2010 până în prezent au fost încheiate aproximativ 500.000 de poliţe de asigurare, cele mai multe dintre ele în Bucureşti.
Suma pe care trebuie să o plătiţi diferă în funcţie de materialele de construcţii din care este făcută casa, şi e cuprinsă între 10 şi 20 de euro. Valoarea asigurată variază între 10.000 de euro şi 20.000 de euro. Poliţa are o valabilitate de un an.
Au fost făcute 16 dosare de daună, până la 15 martie 2011
Până în prezent, în ţară au fost deschise, pe baza asigurărilor obligatorii de locuinţe, 16 dosare de daună, în urma inundaţiilor şi alunecărilor de teren care au vut loc la sfârşitul anului trecut. Deocamdată au fost soluţionate doar şapte dosare, plătindu-se circa 5.200 de euro (în toat e cazurile a fost vorba de pagube parţiale). Cele mai multe dosare s-au deschis în Harghita şi Neamţ.
Din datele communicate de Polul de Asigurare Împotriva Dezastrelor, pagubele produse de inundaţiile din ultimii cinci ani (2005-2010) au depăşit 3 miliarde de euro (locuinţe, poduri, diguri etc).
În aceasta perioadă, circa 62.000 de locuinţe au fost afectate de inundaţii, din care 15.600 au fost distruse în totalitate. @N_P