Numărul contestaţiilor depuse la instanţele judecătoreşti de către cei care beneficiau de pensii de serviciu se va dubla în câteva luni. Până în prezent, doar rezerviştii SRI au scăpat de recalculare.
Desfiinţarea pensiilor speciale în cursul anului trecut şi încercarea de a introduce principiul contributivităţii la calcularea pensiilor pentru toate categoriile de foşti salariaţi au declanşat un val de proteste urmat de mii de procese în instanţele din toată ţara.
Avocatul Costel Gîlcă, care reprezintă în instanţă Sindicatul cadrelor militare disponibilizate şi în rezervă, susţine că la instanţele judecătoreşti sunt peste 20.000 de dosare, depuse în special de categoriile de persoane care au lucrat, în principal, în sistemul de apărare şi care contestă recalcularea pensiilor.
Recalculare, apoi revizuire
„Dacă până în prezent sunt 20.000 de dosare în instanţe, din această lună, numărul lor urmează să se dubleze. În prima etapă au fost atacate deciziile de recalculare a pensiilor. În ianuarie, pensiile au fost micşorate fără să existe un act administrativ. Plata pensiilor s-a făcut fără să existe decizii pentru toată lumea. După ce autorităţile şi-au dat seama că este o greşeală, au revenit cu Ordonanţa nr. 1 din 2011. Din luna martie au început să sosească la foştii militari deciziile de revizuire. Aceste decizii vor fi din nou atacate în instanţă ceea ce va duce, într-o primă fază, la dublarea numărului de dosare din instanţă", a precizat av. Costel Gîlcă.
Până în prezent, dintre toate categoriile, doar rezerviştii SRI nu au primit deciziile de recalculare. Colonelul în rezervă Mircea Dogaru, preşedintele Sindicatului cadrelor militare disponibilizate, ne-a oferit un exemplu de caz. Un colonel în rezervă, cu 44 de ani de muncă, avea în decembrie 2010 o pensie de 2.500 lei brut. În ianuarie 2011, pensia încasată a ajuns la 1.700 lei. Î