Dictonul "cumpara actiuni cand e sange pe strazi" se potriveste atat in cazul Japoniei, cat si (la propriu) al Libiei. Valoarea de piata a companiilor implicate scade drastic, creand o oportunitate de cumparare pentru investitorii pragmatici.
Explozia centralei nucleare japoneze afecteaza din plin trei companii implicate. Atacul asupra Libiei aduce comenzi companiilor americane ce furnizeaza echipamente de razboi. Va prezentam lista companiilor afectate de cele doua evenimente.
Japonia
Explozia centralei nucleare de la Fukushima a atras dupa sine caderea actiunilor companiei care o detine. Este vorba despre Tokio Electric Power. Compania este listata la bursa din Tokio, cu simbolul TYO: 9501, dar se poate tranzactiona si pe piata americana over-the-counter, avand acolo simbolul OTC: TKECF.PK. Pretul la Tokio a scazut de la 2.121 yeni/actiune pe 11 martie 2011 pana la 798 yeni pe 17 martie 2011. Odata cu apropierea de final a lucrarilor de refacere a centralei, pretul a luat-o in sus, ultima inchidere fiind la 902 yeni.
Compania principala implicata in reparatiile centralei este Hitachi. Cunoscuta in Romania mai mult pentru electronice, Hitachi are si o divizie care se ocupa de energia nucleara. Inchiderea din 11 martie a cotatiei pentru TYO: 6501 era la 494 yeni/actiune. Compania a scazut o data cu piata japoneza, inchizand pe 15 martie la 362 yeni. Dupa ce Hitachi s-a apucat de lucru la Fukushima, pretul a inceput sa urce, ultima inchidere fiind la 421 yeni si apropiindu-se de valoarea initiala. Asa ca atentie, timpul trece. La bursa new-yorkeza, compania are simbolul NYSE: HIT. Pe piata americana, actiunea a scazut de la 59,12 dolari pe 11 marti pana la 50,01 dolari pe 15 martie. Ultima cotatie a fost de 54,45 dolari, iar trendul este crescator.
Cealalta companie implicata in reparatiile de la Fukushima este Toshiba