Ultima saptamana a fost un adevarat montagne-russe pentru industrie si energie. Pe de o parte, avem situatia din Libia, unde fortele aeriene occidentale au blocat accesul tarii la pietele energetice globale intr-un efort de a-l inlatura pe Gaddafi de la putere. Pe de alta parte, incepem sa vedem efectele economice ale cutremurului japonez din 11 martie intr-un numar mare de sectoare, de la productia de automobile, la energie si telecomunicatii.
Sa incepem cu Libia. La nivel maxim, tara exporta 1,6 milioane de barili de titei si produse petroliere pe zi. Majoritatea acestor produse erau de calitate superioara, usor rafinabile, cu un continut redus de sulf. Era exact acel tip de petrol care nu poate fi inlocuit usor din alte surse. Daca in timpul protestelor si a conflictului intern din Libia o cantitate mica de petrol inca mai iesea din tara, dupa blocada militara impusa de tarile occidentale, exporturile de petrol au incetat total, iar aceasta stare de fapt ca continua si in viitor.
Europenii au declarat in mod deschis ca principalul scop al acestei operatiuni este inlaturarea guvernului Gaddafi, asa ca pana cand acest obiectiv va fi realizat, sau pana la o retragere considerabila a coalitiei, putem spune ca exporturile energetice libiene vor fi oprite. Exista totusi si o veste buna: nu exista nici un indiciu la ora actuala ca cineva, de oricare parte a conflictului, ar avea vreun interes de a distruge infrastructura petroliera libiana.
Desi problemele create de scaderea disponibilitatii petrolului pe piata au dus la cresteri ale preturilor, atat timp cat nu vedem coloane de fum negru ridicandu-se din desertul libian, nu suntem in aceeasi situatie cu cea din Kuweit din 1991. Totusi, sincronizarea evenimentelor negative de anul acesta este foarte daunatoare pentru economia globala.
In Japonia, cutremurul din 11 marite a du