Deşi rezoluţia ONU care autorizează impunerea interdicţiei aeriene în Libia nu permite statelor care participă la conflict să colaboreze direct cu rebelii libieni, unele informaţii sugerează că CIA acţionează ca element de legătură între aceştia şi forţele aeriene americane şi că rebelii folosesc contactele diplomatice din Franţa pentru a-şi coordona acţiunile cu cele ale SUA, arată televiziunea de orientare neoconservatoare Fox News.
Misiunea în Libia a trecut de la neutralizarea forţelor aeriene, deja slabe, ale Libiei la asigurarea unui sprijin aerian rebelilor şi la atacarea mai multor ţinte în Libia. Această evoluţie, scrie Fox News, se datorează riscului politic mare la care s-ar expune administraţia Obama dacă nu va reuşi răsturnarea lui Gaddafi ci doar aruncarea Libiei într-un război de uzură.
În cazul în care rolul CIA în organizarea rebelilor libieni este confirmată, scenariul din Benghazi poate fi comparat cu cel din Golful Porcilor, în celebra incercare a administraţiei Kennedy de a răsturna regimul lui Fidel Castro. Atunci, rebelii cubanezi au fost organizaţi de CIA, însă au fost înfrânti de armata cubaneză.
Potrivit ABC News, un fost analist al CIA şi fostul adjunct al ambasadorului Libiei la ONU consideră că Muammar Gaddafi este instabil psihic şi ca atacurile asupra ţării l-au facut foarte periculos. "Cred că va ucide cât de mult va putea şi că va distruge cât de mult va putea să distrugă", a spus diplomatul libian.
"Cred că se simte abandonat şi că este de neconceput pentru el ca, după 42 de ani în care s-a aflat la putere, nimeni să nu-l mai iubească, spune Jerrod Post, fost analist al spionajului SUA. Acesta consideră însă putin probabil ca Gaddafi să se sinucidă.
Deşi rezoluţia ONU care autorizează impunerea interdicţiei aeriene în Libia nu permite statelor care participă la conflict să colaboreze direct cu rebelii li