Fregata „Regele Ferdinand“ pe care România o trimite în conflictul din Libia va avea misiune de patrulare. Nava nu este echipată de luptă, ci doar de blocadă. Nava românească trebuie să monitorizeze traficul naval către Libia, iar vasele pe care le detectează trebuie să-i ofere toate informaţiile cerute şi să i se supună ordinelor.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis marţi seară implicarea României în impunerea condiţiilor de respectare a embargoului vânzărilor de armament către Libia cu fregata „Regele Ferdinand" şi cu doi ofiţeri de stat-major din Forţele Navale. Anunţul a fost făcut de preşedintele Traian Băsescu, care duminică declarase la TVR că România aşteaptă semnalul NATO pentru a se implica în războiul din Libia. „Problema este că suntem ca un trăgător care are o armă în mână şi îi tremură degetul pe trăgaci", caracterizase preşedintele starea de fapt a României şi a Armatei sale.
SUNTEŢI DE ACORD CU IMPLICAREA ROMÂNIEI ÎN RĂZBOIUL DIN LIBIA? VOTAŢI AICI!
Fregata, luată de la casat
Fregata „Regele Ferdinand" a fost achiziţionată la mâna a doua, de la Marina Regală Britanică. Sistemul său de armament este compus doar dintr-un tun super-rapid 76 mm Oto Melara şi o instalaţie de lansatoare de torpile, restul dotărilor fiind o instalaţie de bruiaj pasiv, un sistem de luptă electronică, un sistem de comandă asistat de calculator şi nouă sisteme radar. În consecinţă, fregata de tip 22 „Regele Ferdinand" nu este echipată pentru a face faţă unei misiuni de luptă în teatrul de operaţiuni, deoarece nu are un sistem de rachete navale sau instalaţii de artilerie cu care să poată riposta unui atac. Acesta este şi motivul pentru care vasul va putea fi folosit doar la blocada navelor civile.
Pleacă în 30 de zile
În misiunea din Marea Mediterană, cei 205 membri ai echipajului vor fi însoţiţi de doi ofiţeri de stat-major. Fregata