UE lansează noi iniţiative pentru a răspunde cererii celor care solicită ştergerea informaţiilor personale de internet.
Reţelele sociale sunt pline de datele personale ale utilizatorilor. Cu un simplu click pot să aflu unde lucrează persoana de care sunt interesată, ce animale îi plac, ce hobby-uri are şi, în cazul în care foloseşte aplicaţii care permit localizarea, ştiu unde se află în orice moment. Pe ambele maluri ale Atlanticului, oficialii cercetează modul în care companii precum Facebook şi Google manipulează datele personale ale utilizatorilor, pentru a elabora planuri de protejare a utilizatorilor de internet.
Uniunea Europeană a anunţat în această săptămână că site-urile de reţele sociale şi motoarele de căutare s-ar putea confrunta cu o acţiune în instanţă în cazul în care nu reuşesc să se supună noilor reguli de protecţie a datelor, stabilite prin normele Uniunii Europene.
Practic, Uniunea Europeană vrea să apere mai bine „dreptul de a fi uitat” pe internet. Comisarul european pentru justiţie si drepturi fundamentale, Viviane Reding, a atras atenția asupra necesității acordării oricărei persoane a posibilității de a cere ștergerea definitivă şi în orice moment a datelor personale de pe internet. „Dreptul de a fi uitat pe internet” îşi face loc în lista următoarelor obiective pe care Uniunea Europeană le va reglementa, în lumina politicii de respectare a principiului confidențialității datelor cu caracter personal ale utilizatorilor.
Aplicarea noilor reglementări nu se rezumă însă doar la teritoriul european, având implicaţii la nivel larg, ce influenţează activitatea informatică a multor companii în măsură să salveze şi să manipuleze date ale rezidenţilor europeni.
În timp ce managerii campaniilor de confidenţialitate şi utilizatorii de internet pot fi bucuroşi la auzul acestor veşti, informaţiile provoacă îngrijorare