Cardul de credit care permite plata în rate fără dobândă este un produs promovat intens de bănci în ultimul an. Românii pot cumpăra o gamă variată de produse fără a fi taxaţi de creditori, de la electrocasnice, mobilă şi asigurări la bijuterii, parfumuri şi îmbrăcăminte.
Condiţia este ca magazinul în care este folosit cardul să fie partener al băncii emitente, mii de comercianţi acceptând în prezent plata cu asemenea instrumente.
"În această perioadă constatăm o creştere a interesului pentru cardul de cumpărături datorită facilităţii de a plăti diferite produse în rate fără dobândă, dar şi accesului facil la acest instrument", a declarat pentru gândul Gabriel Chenescu, managerul Departamentului Card de Credit din cadrul Raiffeisen Bank.
Avantajele folosirii cardului de credit
Practic, toată lumea are de câştigat de pe urma acestui produs. Pe de-o parte, clienţii, care nu plătesc nicio dobândă. Un alt avantaj pentru cumpărători este că un asemenea card este uşor de achiziţionat. De regulă, se obţine în două zile, spre deosebire de împrumutul clasic, care presupune proceduri stufoase.
"Prin cardul de credit, banca garantează pentru deţinător - din acest motiv, cardul de credit este cerut şi acceptat de toţi comercianţii şi furnizorii de servicii, atât în România, cât şi în străinătate", a declarat pentru gândul Igor Zganjer, director Carduri în cadrul BCR.
De cealaltă parte, comercianţii înregistrează creşteri ale vânzărilor. Şi băncile au de câştigat, atât din taxele de administrare a cardurilor, cât şi din comisioanele pe care retailerii le plătesc instituţiilor bancare din valoarea fiecărui produs vândut.
Oferte ale băncilor
Reţeta folosită este aceeaşi, indiferent de bancă: plata se face eşalonat, iar numărul de rate, care poate ajunge până la 12, depinde de comerciant sau de oferta băncii. Singurul lucru care face difer