Numărul bolnavilor de TBC din judeţul Satu Mare a scăzut de la 400 anul trecut la 325 în 2011. Medicii spun că scăderea numărului de cazuri se datorează unei bune supravegheri a bolnavilor şi a celor care vin în contact cu aceştia.
La Satu Mare sunt înregistraţi 325 de bolnavi de TBC. În evidenţele medicale, numărul bolnavilor a scăzut faţă de anul trecut de la 400 la 325. În aceste condiţii, judeţul Satu Mare nu mai este considerat fruntaş la îmbolnăvirile cu TBC.
„Avem încă sincope în aprovizionarea cu medicamente, dar şi cu lipsa unor metode sau programe care să-i determine pe unii bolnavi să se trateze. Lipsesc astfel de metode sau programe“, a declarat medicul Ioan Sergiu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Satu Mare. Potrivit acestuia, motivul scăderii numărului de îmbolnăviri este buna supraveghere a bolnavilor şi a celor care intră în contact cu aceştia.
Medicul mai spune că vaccinurile împotriva tuberculozei sunt prea puţin utilizate, iar cele administrate nou-născuţilor asigură o protecţie de 50-80%. „Nici vaccinurile administrate nou-născuţilor nu asigură o protecţie de sută la sută“, mai spune medicul Ioan Sergiu. Acesta mai spune că există riscul ca o persoană infectată în copilărie cu bacilul Koch să se îmbolnăvească mult mai târziu. „Este un microb foarte rezistent, se transmite pe cale aeriană, iar corpul uman îi oferă condiţii favorabile de trai“, mai explică medicul.
Ultravioletele, antidot împotriva TBC
Unul dintre antidoturile împotriva tuberculozei este soarele. „Razele ultraviolete asigură o bună protecţie împotriva acestei boli. De aceea, medicii recomandă oamenilor aerisirea încăperilor şi băile de soare“, mai spune Ioan Sergiu.
În cazurile fericite, cel mai scurt tratament pentru bolnavii de tuberculoză este de 6 la 8 luni şi chiar şi aşa bolnavii îl acceptă cu greu. „Sunt reticenţi când afl