Aproximativ 1.200 din cei 9.200 de angajaţi ai combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi au ales să renunţe la locul de muncă în schimbul sumelor compensatorii, care pot ajunge până la 50.000 de lei de fiecare.
În momentul de faţă, compania analizează cererile angajaţilor urmând ca în luna aprilie să decidă câţi dintre aceştia vor părăsi platforma siderurgică.
"Nu deţinem date oficiale pentru că nu ni se comunică aşa ceva, însă din informaţiile pe care le avem, 1.190 de oameni au depus cereri ca să plece din combinat. Între 1 şi 14 aprilie se vor analiza cererile, într-o comisie şi, începând din luna mai li se va da voie să plece", ne-a declarat Gheorghe Tiber, preşedintele Sindicatului Naţional al Metalurgiştilor "Solidaritatea".
După acest nou val de autodisponibilizări, în combinatul siderurgic gălăţean vor mai rămâne doar aproximativ 8.000 de oameni. Cei mai mulţi dintre siderurgiştii care vor deveni şomeri provin din laminoase, oţelării şi furnale.
Sumele compensatorii pe care le primesc muncitorii pentru a părăsi platforma siderurgică variază în funcţie de vechimea în muncă şi de ultimul salariu de încadrare fiind echivalente cu opt până la 24 de salarii nete, respectiv sume cuprinse între 15.000 şi 30.000 de lei.
Surse din interiorul combinatului ne-au declarat că ArcelorMittal urmăreşte ca anul acesta să renunţe la 3.000 din cei 9.200 de angajaţi ai companiei, prin metode precum autodisponibilizări sau desprinderi de activitate.
Citiţi câţi bani vor primi siderurgiştii autodisponibilizaţi, pe www adevarul.galaţi
Potrivit conducerii ArcelorMittal, motivele pentru care se fac aceste autodisponibilizări sunt legate în principal de lipsa comenzilor, dar şi pentru creşterea productivităţii.
Iată ce bani vor primi siderurgiştii în schimbul renunţării la locul de muncă:
- Un side