Mii de turişti călătoresc în fiecare an în Yellowknife, capitala Teritoriilor de Nord-Est ale Canadei, pentru a vedea celebrele Lumini ale Nordului, adică aurora boreală, scrie BBC. Ei vin mai ales din Japonia, China şi Coreea de Sud. În unii ani, au venit în Yellowknife peste 35.000 de turişti numai din Japonia.
Asta în ciuda vântului foarte puternic şi a temperaturilor foarte scăzute, care ajung la -50 de grade Celsius. Turiştii nu lipsesc nici în timpul verii, când în oraşul de 20.000 de locuitori Soarele nu apune niciodată.
"Oraşul Yellowknife este poziţionat în centrul unui cerc de activitate geomagnetică specific polilor Pământului. Aurorele se formează la distanţe de 100 până la 500 kilometri deasupra Pământului şi reprezintă locul unde particulele încărcate electric se lovesc de oxigenul şi azotul din atmosferă. Acest lucru determină eliberarea energiei sub formă de lumină. În unele nopţi, aceasta este foarte slabă şi calmă, dar, în altele, lumina este sălbatică", explică astronomul James Pugsley.
"Ce mă uimeşte cel mai tare la aurorele boreale este modul în care ele dansează şi se mişcă pe cer. Când le vezi doar la orizont nu este atât de spectaculos, dar când le vezi pe tot cerul este incredibil", spune un turist.
"Arată de parcă un pictor ar fi stropit cerul cu vopsea verde", comentează şi jurnalistul BBC prezent în Yellowknife.
Pe lângă clasicele sporturi de iarnă pe care le pot practica în Yellowknife, turiştii sunt invitaţi şi să bată cuie în lemn cu ajutorul unor banane îngheţate.
Vezi AICIun reportaj BBC despre Yellowknife
Mii de turişti călătoresc în fiecare an în Yellowknife, capitala Teritoriilor de Nord-Est ale Canadei, pentru a vedea celebrele Lumini ale Nordului, adică aurora boreală, scrie BBC. Ei vin mai ales din Japonia, China şi Coreea de Sud. În unii ani, au venit în Yellowknife peste 35.0