Florin Lăzău, portretistul criminalist al Inspectoratului Județean de Poliție Bihor, a lansat cartea "Arta Criminalistică". Volumul este structurat pe trei capitole importante: Portretul robot, Îmbătrânirea facială şi Reconstrucţia facială.
Subinspectorul Florin Lăzău este singurul din Europa care are atestat în realizarea de portrete robot și este singurul artist criminalist din țară care face portret robot în creion și poate preda această meserie oriunde în lume.
Cu ajutorul lui, polițiștii orădeni au reușit să rezolve sute de cazuri. El este cel care desenează portretele criminalilor sau a copiilor dispăruți. Și face asta cu foarte mult talent, fiind foarte apreciat în rândul polițistilor. El este singurul din țară care realizează portrete robot în creion. "Restul colegilor se folosesc de programe speciale, concepute în SUA, însă care nu sunt folosite de specialiştii americani. Ei desenează tot în creion, pentru că s-a ajuns la concluzia că-i mai bine aşa", a subliniatpoliţistul. Ca dovadă, a fost chemat să participe la un curs în Statele Unite ale Americii, care a avut loc la Universitatea "Northwestern" Chicago, unde s-a perfecționat în domeniul artei criminalistice (Forensic Art) care include realizarea portretelor robot, îmbătrânirea facială şi reconstrucţia facială. Cursul a fost ținut de cel mai bun portretist din Statele Unite ale Americii, Lois Gibson. "Au fost 18 cursanţi, toţi din SUA, mai puţin eu", declară portretistul. "Am profitat de această şansă, în urma obţinerii titlului de "Poliţistul Anului", acordându-mi-se un premiu în bani care să-mi faciliteze această deplasare. Sunt singurul artist criminalist atestat, membru activ al I.A.I. International Association for identification (Asociaţia Internaţională a Identificărilor) din România", precizează polițistul.
"În urma participării la acest curs, am trecut "la treabă", în sensul pun