Pacienții europeni au acces la medicamente de ultimă generație în timp real, spre deosebire de români, care trebuie să aștepte peste 1.000 de zile.
Conform unui studiu realizat de Federația Europeană a Industriei Farmaceutice (EFPIA) în 16 țări din Uniunea Europeana, între momentul aprobării unui medicament de către UE și momentul în care acesta poate fi prescris de medici ca medicament compensat, perioada de așteptare variază între 88 - 392 zile. Singura excepție o reprezintă Marea Britanie și Germania, medicamentele fiind accesibile pacienților imediat, din momentul aprobării de catre Agentia Europeana a Medicamentului (EMA).
Conform raportului, în Belgia, medicamentele aflate pe lista de compensare a autorităților au o perioadă de așteptare de 392 zile, în Suedia de 206 zile, iar Austria de 88 de zile. Comparativ, pacienții români sunt nevoiți să aștepte de cinci ori mai mult decât media țărilor incluse in studiu.
„În România, lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizată din anul 2008, atunci când s-au adaugat moleculele aprobate de catre EMA pâna la data de 27 martie 2007”, spune Cristian Lutan, director de comunicare al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).
Aceast lucru înseamnă peste 1.000 de zile de la ultima actualizare și un decalaj foarte mare între nevoile pacienților și tratamentele disponibile pe piață. Se crează astfel o discrepanță considerabilă între tratamentele disponibile pacienților din alte țări europene și pacienții români, dar și o îngrădire a drepturilor pacienților la tratamente de ultimă generație, mai eficiente și mai bine tolerate,” a mai spus Lutan.
Practic, această întârziere înseamnă că afectiuni nou apărute sau afecțiuni cunoscute care au evoluat între timp sunt tratate cu medicamente vechi, acest lucru fiind, în primul rând, în defavoarea pacientului.